Fóra bo q. ningú no es fes il•lusions esperant q. la Gran Bretanya o els Aliats treguin a Franco

L’Associació Memòria i Història de Manresa publica
tres cartes inèdites de Batista i Roca, el 1945

“Fóra bo q. ningú no es fes il·lusions esperant q. la Gran Bretanya o els Aliats treguin a Franco”

Ja es poden consultar a www.memoria.cat/creus.batista

A partir d’avui el portal de webs de l’Associació Memòria i Història de Manresa www.memoria.cat publica tres cartes inèdites que l’historiador, polític i etnòleg Josep Maria Batista i Roca (1895-1978) va enviar a Jaume Creus i Ventura, i cinc cartes de Jaume Creus a Batista i Roca. Totes són inèdites i van ser escrites entre 1944 i 1945.

No reclamar cap Estatut, sinó el dret a l’autodeterminació de les nacionalitats ibèriques

A l’epistolari es parla del present i futur de Catalunya. Batista i Roca afirma que la posició del Consell Nacional de Catalunya a Londres –organisme del qual era secretari- havia de ser la de “impulsar la marxa progressiva del nostre poble” i reivindicar “el dret a l’autodeterminació de les nacionalitats ibèriques per crear una Confederació d’estats lliures” i no pas reclamar cap estatut. Batista i Roca també opinava que calia mirar el futur i que el passat tan convuls que havia viscut el país havia de servir de lliçó per no repetir errors: “La gent a Catalunya té avui encara un record vivíssim, i un gran horror, de tot el q. passà durant la Guerra Civil, sobretot durant els primers temps –assassinats, saqueigs de cases particulars, incendis, incautacions, col·lectivitzacions, etc.−. Qui vulgui governar ha de donar al nostre poble una ferma garantia de q. això no es repetirà mai més”.

Cal la unió de tots els catalans

Batista i Roca també informa Jaume Creus que Carles Pi i Sunyer ja ha sondejat les diferents forces polítiques per a la formació del govern i del viatge que vol fer a França per entrevistar-se amb el president Josep Irla. També afirma: “El nostre desig, repeteixo, és obtenir la unió de tots els catalans”.

També demana a Creus què sap de l’opinió dels catalans de l’interior: “Què sabeu de Barcelona? La clau de tot és el q. digui la nostra gent. Convindria molt q. mantinguéssiu amb els de l’interior tots els contactes que poguéssiu”.

Convençut que Gran Bretanya no faria caure Franco

Batista, l’agost de 1945, estava convençut que els països aliats, guanyadors de la Segona Guerra Mundial, no farien caure Franco: “Fóra bo q. ningú no es fes il·lusions esperant q. la Gran Bretanya o els Aliats treguin a Franco. Ahir mateix el Ministre d’Afers Exteriors declarà al Parlament q. el règim d’Espanya l’han de decidir els espanyols i q. la intervenció d’estats estrangers en els afers d’Espanya tindria l’efecte oposat del que hom desitja i serviria probablement per a enfortir la posició de Franco’”.

Un govern on no hi hagi Tarradellas

Al seu torn, Jaume Creus li explica els greus problemes que comporta la dispersió i aïllament dels catalans a l’exili: “hi ha una desorientació terrible que fa que sigui aprofitada per certs elements. No sabeu quin èxit fóra que hi hagués algú de vosaltres per aquesta regió fronteritza”. També li parla de la bona organització que té la CNT i de la situació de minoria en què es troba “l’element catalanista”, malgrat que creu que el Front Nacional de Catalunya “cada dia prendrà més força”.

En aquesta mateixa carta, datada el 19/9/1944, l’informa del lloc on es troben alguns catalans exiliats: ”…amb el qui estic en més contacte és amb el Dr. Mestre-Puig, que també viu aquí, i Hilari Salvadó, que és a Béziers. A Montpeller hi ha un bon nucli, entre ells Rovira i Virgili i Martí Barrera, a Perpinyà també, i a Prades els mestres Fabra i Casals”.

Jaume Creus, el juliol de 1945, expressa a Batista i Roca la seva preocupació pel retard en la formació del govern català, fet que, segons ell, perjudica Catalunya i exigeix un “govern fort”, potenciar-hi la gent jove, deixar-ne al marge “moltes carcasses de prohoms” i “sobretot que no hi posi cacatues, i molt menys Tarradellas; no vos podeu imaginar l’antipatia que té, només té al seu costat els estómacs agraïts. Ha sigut llest i en tots els grans nuclis en té uns quants”.

Aprendre dels bascos

També mostra la seva admiració per com s’estan movent els bascos en l’àmbit internacional. El maig de 1945 escriu: “Les ràdi[o]s, Americana i Anglesa, van comunicar que: ‘Había llegado a América de paso para S. Francisco, en avión especial, el Presidente de la República Vasca Sr. Aguirre’. Això jo ho vaig sentir-ho. Què vos sembla? De nosaltres, ni existim”.

Trobareu el nou apartat del web a:

http://www.memoria.cat/creus.batista

L’epistolari Josep Maria Batista i Roca-Jaume Creus i Ventura i la corresponent transcripció íntegra.

Les frases més significatives de les cartes

D’on han sorgit aquests documents?

També es poden consultar:

El testimoni de Jaume Creus en la proclamació de la República.

Les set cartes de Pau Casals a Jaume Creus.

7 cartes inèdites de Joan Alavedra a Jaume Creus.

Una carta de Pompeu Fabra i tres fotografies de l’homenatge que se li va retre a l’exili.  

Dos documents sobre la mort de Francesc Macià.

Documents inèdits dels presidents Joan Casanovas i Josep Irla i 9 fotografies de l’enterrament de Josep Casanovas.

2 cartes inèdites del doctor Josep Trueta

//
//

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.