Gegants de Manresa
Nans de Manresa 150 Anys 1852 - 2002
Actes a Celebrar
Els Nans - Imatges dels actes - Actes centrals 24 d'agost - 27 d'Octubre

PROJECTE DELS ACTES A CELEBRAR

El conjunt d'actes que configuraria la festa-aniversari dels Nans, es divideixen en quatre àrees d'actuació ben diferenciades, que són:

1.- DECLARACIÓ DE L'ANY DELS NANS DE MANRESA

Aquesta declaració consisteix en que al llarg de tot l'any els Nans formin part de la vida social i cultural de Manresa, tot participant en els actes ciutadans de més relleu, o els que l'Ajuntament, per la seva importància, cregui més convenients. Això, a la pràctica, vol dir que al menys una parella de Nans hauria d'estar sempre a punt per assistir-hi, amb la probabilitat d'interpretar, si les circumstàncies ho aconsellessin, el seu ball. L'objectiu que es vol aconseguir amb aquesta actuació, és doble. Per una banda els Nans participen en tot un seguit d'actes i s'integren de ple en la dinàmica cultural i social manresana, i per l'altra, es crea el clima adient per poder arribar al dia de la festa central amb la garantia d'una excel·lent assistència de públic.

2.- ORGANITZACIÓ D'UN ESPECTACLE DE CELEBRACIÓ

La celebració consta de dues parts, una primera on el centre de la ciutat es convertirà durant el dia 24 d'agost en una petita ciutat de capgrossos, i una segona, que serà el mateix dia però a la tarda, que tots els capgrossos participants marxaran en cercavila per el passeig fins la plaça de St. Domènec on tindrà lloc el fi de festa.

A la primera part, volem crear un ambient que per mitja de gairebé noranta capgrossos vinguts d'arreu del país invadeixin el centre de la ciutat, de tal manera que puguem trobar-nos aquests personatges en situacions quotidianes, com poden ser, anar el mercat, dirigir el trànsit, pendre el sol, patinar i un munt de llocs on habitualment els manresans passem els dissabtes d'estiu.

La segona part, serà el punt final de tot un dia de trobar-nos capgrossos per el centre de la ciutat. Cap al vespre, tots els participants es trobaran, i en un cercavila amb molta marxa aniran fins la plaça de St. Domènec, on tindrà lloc un senzill acte de celebració del seu aniversari i tot seguit i haurà un fi de festa força engrescador.

3.- CONSTRUCCIÓ DE NOUS NANS

Per donar un merescut descans als Nans del S. XIX, hi ha la intenció de construir tres parelles de Nans nous, amb materials més lleugers, iguals a la parella de l'any 1989. Així es tindrien les quatre parelles actuals, però més portables i menys pesades.

4.- ACTE DE COMIAT

El comiat dels Nans centenaris ha de ser un acte que, per la seva escenografia i ambientació representi l'acomiadament solemne d'unes figures venerables i la incorporació al conjunt geganter d'uns de nous. Creiem que la data més significativa per celebrar-ho, seria per la Festa Major, aprofitant la ballada de la imatgeria de la ciutat.

 

Colla de Geganters i Grallers de Manresa