Gegants de Manresa
Nans de Manresa 150 Anys 1852 - 2002

Els Nans - Actes a Celebrar - Imatges dels actes - Notícies d'última hora

Aquest any farà 150 anys que els manresans disfrutem de la simpatia que desprèn la seva imatge. Un esdeveniment d'aquesta importància no es pot passar per alt i menys per la Colla de Geganters i Grallers que prepara una sèrie d'actes perquè tota la ciutat pugui gaudir d'aquest aniversari.

L'any passat va ser la Pubilla. 50 anys. Enguany, per no ser menys, toca celebrar un altre aniversari. L'aniversari d'unes figures emblemàtiques, curioses, estrafetes, simpàtiques…, els Nans de Manresa. Però ara no es mig segle el que celebrem, sinó molt més, un segle i mig, 150 anys de l'aparició dels Nans a la nostra ciutat. Va ser l'any 1852.

Segons el nostre company i bon amic Jaume Capdevila, historiador del nostre llegat geganter, en un opuscle dedicat exclusivament als Nans ens diu el següent:

La noticia més reculada d'aquesta simpàtica comparsa manresana, apareix al "Llibre de comptes de la Confraria dels Sants Màrtirs de la Ciutat de Manresa", començat, diu l'esmentat llibre, l'any 1852:

DEBE:
Según el valor de compra corriente y arreglados 1.021 reales vellón.

Però, no ens diu quants eren, ni quina funció tenien, ni si formaven un tot amb els gegants. No serà fins a l'any 1857 quan en una factura presentada al Comú per en Josep Verdaguer, ja ens diu que són dues parelles de Nans.

La Colla de Geganters i Grallers de Manresa conscients de la vàlua d'aquestes figures, remarcada molt explícitament per en Joan Amades, en parlar dels Nans de Manresa, dels quals diu que són dels més bonics i ben abillats de Catalunya i que les seves testes, força gracioses, revelen en llur autor un bon sentit artístic, no volem deixar passar aquesta important ocasió per retre un merescut homenatge a aquestes figures que durant tots aquests anys han omplert els carrers de Manresa d'il·lusió, de màgia, de curiositat, i perquè no, també d'una mica de misteri i temor.

 

Colla de Geganters i Grallers de Manresa