LA CIUTAT MODERNA


 
A causa de la Covid-19 poden haver canviat
horaris i servei
s
 
 
 
 
 
 
 
 
 


La Ciutat Moderna

El Passeig de Pere III és la via principal de l'example manresà, iniciat el segle XIX. Inaugurat el 1891, fa homenatge el rei Cerimoniós, gran protector de la ciutat .Té el seu començament a la Plaça de Sant Domènech (o Fius i Palà), centre urbà principal i punt de contacte de la ciutat vella i l'expansió moderna . Les places de Prat de la Riba ( església parroquial de Crist Rei),d'Espanya (institut Lluís de Peguera, Ambulatori <Bages> , Comissaria de policia i casa de Correus i Telègrafs ), de l'11 de Setembre i de la Bonavista , amb sengles jardinets i brolladors, donen alegria  i fan més acollidor el Passeig.       

Uns edificis notables del Passeig de Pere III i la seva rodalia son mostra dels estils arquitectònics dels últims cent anys: Casino, Teatre Kursal i diversos casals particulars. Un carrer afluent al Passeig du el nom de l'arquitecte que projectà tots els seus edificis : Ignasi Oms i Ponsa

Els carrers del Born i de Guimerà han succeït els de Sobrerroca i Sant Miquel en el seu caràcter de vies comercials preferents. També les carreteres de Vic i Cardona i les Muralles son avingudes importants de la ciutat moderna.(*)

La ciutat compta amb uns quants jardins públics, llocs d'esbarjo i de repòs a l'aire lliure. a A part els que embelleixen el Passeig i les seves places o les de la Reforma, de Valldaura, Clavé, Sant Domènec, Cots, Sant Jordi  i alguna altre, cal fer esment dels parcs de la Seu  ( a redós de la basílica), de Sant Ignasi (amb les instal·lacions de les piscines Municipals i anexes), de Puigterrà (al cim d'aquest turó), i de l'agulla ( a l'extrem nord de la Ciutat). Altres zones d'esbarjo son les del Passeig del Riu, del Congost i el bosc de les Marcetes ( al sector rural de Viladordis).

Manresa ha dedicat monuments a la memòria i homenatge de Clavé ( a la plaça del seu nom), Pau Casals (al parc de Puigterrà ),Dr. Tarrés (al parc de la Seu ), Joan XXIII (devat de l'església de la Cova ), la Sardana ( a la plaça Cots), Sant Jordi ( a la Plaça de sant Jordi), als iniciadors de la Sèquia ( a la Bonavista ),i a les víctimes de la guerra Civil (a la plaça de la Reforma)

 

Text : (guia de Manresa publicada per L'Ajuntament de Manresa )
(*) Actualment la Manresa està creixen en diversos sectors de forma important, amb noves avingudes i espais per als ciutadans, la remodelació del barri antic amb la obertura d'espais, la rehabilitació i construcció de edificis nous, també la construcció de parcs i grans zones d'immobles i serveis, arreu de la ciutat.
 
     
 
 


 
Guia de Manresa - Passsatge Vilaseca Garriga , 08241, Manresa (Bages , Catalunya ) -- E_ mail : guia@guiamanresa.cat
GuiaManresa.cat
   
Directe a :
Copyright © 2000 - 2024 - (tots els drets reservats) - Condicions'dùs - Avís legal
www.guiamanresa.cat / / www.guiamanresa.com / www.guiamanresa.net